Mobiliseren & Fascia

Mobilisatie

Mobiliseren van gewrichten kan veel verschillen maken in de bewegingsvrijheid, kort gezegd wordt door mobilisatie meer ruimte in een gewricht gecreƫerd.

Door middel van een aantal handelingen is het mogelijk om bijvoorbeeld een enkel weer te laten scharnieren zodat je je tenen weer naar je toe kunt trekken. Ook mobilisatie in de onderrug (in combinatie met een massage) zorgt er voor dat wanneer het zogenaamde SI-gewricht (de twee kuiltjes onder in je rug) scheef zit met pijn in onderrug en uitstraling naar lies als gevolg dat de klachten binnen korte tijd verholpen zijn.

Zelfs een Frozen Shoulder is te verhelpen. We kijken eerst wat je eventueel wel nog qua beweging kan maken en gaan dan verder met een massage van je schouder en mobiliseren van dit gewricht. Na een aantal behandelingen kun je weer alles doen zonder pijn of verminderde bewegingsvrijheid.

Fascia behandeling

Fascia is bindweefsel en bevindt zich tussen de huid en het spierweefsel. Door verscheidene oorzaken kan dit laagje vast komen te zitten ofwel verkleven aan de huid, wat zorgt voor vage pijnklachten en/of irritaties. Als je over de huid strijkt met enige druk voelt het aan als bubbeltjesfolie, hiermee vergelijk ik het. De bubbeltjes zijn de verklevingen.

Deze verklevingen kan ik los maken, vaak zijn er wel meerdere behandelingen voor nodig maar klachten en irritaties verdwijnen. De kanttekening die ik wel moet plaatsen bij een fascia behandeling is dat deze nogal pijnlijk zijn, met name de eerste paar sessies.